Bewolkingsgraad woensdagavond 6 september

Woensdagavond is er mogelijk kans op fotografisch, of heel misschien zelfs zichtbaar noorderlicht in de Lage Landen. Dat danken we aan de eruptie van een plasmawolk op de zon afgelopen maandagavond. Die plasmawolk zou tegen vanavond de 150 miljoen kilometer tussen de Zon en Aarde hebben overbrugd. In het beste geval zal deze plasmawolk het magneetveld rond de Aarde dusdanig verstoren dat de geladen zonnewinddeeltjes niet enkel nabij de poolcirkel in de atmosfeer terechtkomen, maar mogelijk ook dichter in de buurt van België en Nederland. Aangezien die deeltjes op een hoogte van 100 tot 300km licht genereren na botsing met zuurstofatomen zou dit licht vanop grote afstand kunnen worden waargenomen. Het noorderlicht hoeft met andere woorden niet pal boven ons hoofd te worden gegenereerd om het te kunnen zien. Vandaar dat het belangrijk is om een plekje te vinden met een goed zicht op de noordelijke (noordwest tot noordoost) horizon, zonder dat er lichtvervuiling afkomstig van straatverlichting, sportvelden of bijvoorbeeld kassen in het zichtsveld voorkomt. 

Het grootste probleem zou vanavond wel eens van de bewolking kunnen komen. Want het zal zeker niet overal in de Lage Landen helder zijn. Het goede nieuws is wel dat er tenminste káns is op opklaringen. Helaas laat de situatie in de atmosfeer het niet toe om lang van tevoren een ideale locatie aan te duiden waar er de minste wolken verwacht kunnen worden. Ik heb beneden de wolken-verwachting van het Hirlam-model voor respectievelijk 22u, 23u, 24u en 1u vannacht toegevoegd. In het wit zien we de bewolkte gebieden, in het zwart de heldere gebieden. In de praktijk zal het er echter nooit precies zo uitzien als volgens eender welke berekening van een weermodel. Gebieden onder een grote witte vlek moeten dus nog niet teleurgesteld zijn, net als gebieden in het zwart nog niet te blij mogen worden. We gaan de situatie vanavond vooral op basis van de satellietbeelden moeten inschatten. Een extra aandachtspunt is de volle Maan. Deze zal er immers voor zorgen dat zelfs de dunste hoge wolkensluier verlicht wordt, en zo het zicht op eventueel noorderlicht bemoeilijken. Want we moeten uiteraard niet het sterke, knwalgroene licht verwachten zoals we dat kennen van foto's uit bijvoorbeeld Lapland of Noorwegen. Het zal voor ons blote oog sowieso om een vaag lichtverschijnsel gaan.

22u:

23u:

00u:

01u:

 


Bij andere modelberekeningen zien we dan ook verschillende berekeningen in de details voor wat de bewolkingsgraad betreft:

Comments