Waarom september in Lapland zo'n mooie periode is...

De prachtige herfstkleuren

In september verschijnen er in sneltempo intense herfstkleuren in de Lapse natuur. Mossen en bessenstruikjes kleuren dieprood, en de berken worden helemaal geel. Deze kleurrijke periode wordt door de Finnen zelf "Ruska" genoemd. In deze ruska-periode komen er jaarlijks vele Finnen uit het zuiden naar Lapland om rond te trekken doorheen de prachtige uitgestrekte bossen.  Toch kan u urenlang rondtrekken zonder iemand tegen te komen. Behalve dan misschien een aantal grazende rendieren of een eland... 
 
Nauwelijks nog muggen

Tijdens de lange zomerdagen kunnen er soms - afhankelijk van het weer - veel muggen aanwezig zijn langs meren of in bossen. In september is dat echter niet meer mogelijk vanwege de reeds lagere temperaturen. U kan dus gerust op een steiger bij een meertje plaatsnemen, om bijvoorbeeld even de voeten lekker in het nog relatief warme water te laten spletsen. Dit is dan ook het ideale moment om te genieten van een avontuurlijke kanotocht over één van de vele kronkelende rivieren.
 
 

Gezelligheid bij sauna en (haard)vuur

Ieder mens is anders, en niet iedereen houdt van 24 uur zonneschijn. In september is er echter alweer sprake van nacht en dus ook nachtrust. Tegelijk loopt de temperatuur al niet meer zo hoog op, waardoor het heerlijk is om na een lange wandeling de sauna in te duiken. En achteraf kan u gezellig plaatsnemen bij de open haard, eventueel in afwachting van het noorderlicht, later op de avond.

 
 Noorderlicht bij positieve temperaturen
 
September is net als maart een zeer gunstige periode om het noorderlicht te zien. Het noorderlicht is immers niet verbonden aan de temperatuur, en kan dus ook bij bijvoorbeeld +10°C te zien zijn. Zolang het maar donker is, en er voldoende zonnewinddeeltjes in onze atmosfeer terechtkomen.
Ideaal dus voor wie het niet ziet zitten om eventueel temperaturen beneden -20°C te moeten trotseren om het noorderlicht te kunnen zien. En wanneer er plots noorderlicht te zien is hoeft u niet eerst 6 lagen kleding aan te trekken alvorens u naar buiten kan.
Omwille van deze gunstige omstandigheden organiseert Voigt Travel ook reeds meerdere jaren de zeer gesmaakte "Noorderlichtreis Ruska". Meer info via deze link.
 
Twee keer noorderlicht voor de prijs van één

Vanwege het feit dat de meertjes nog niet bevroren zijn kan u het noorderlicht prachtig zien weerspiegelen in het stilstaande water. U krijgt zodoende dus in feite dubbel zoveel noorderlicht te zien als tijdens de wintermaanden het geval is, wanneer de meertjes bedekt zijn met een dikke laag ijs en sneeuw. 
 
Geweldige periode voor fotografen
 
Dankzij de kleurendiversiteit in de natuur en de kans op noorderlicht, is dit een zeer begeerde periode voor natuurfotografen.
Wanneer u geluk heeft valt alles mooi samen: De roodkleurige blaadjes en mossen op de bodem, de gele bomen en de groene gordijnen aan de hemel. Vanwege de hogere temperaturen zullen batterijen van de camera's het ook langer uitzingen dan tijdens de koude wintermaanden het geval is. Om dezelfde reden zullen er ook geen ijskristalletjes op de lens kunnen groeien.
 
Kans op de eerste sneeuw
 
Mogelijk maakt u in september de allereerste sneeuw van het najaar mee. Toch wel steeds weer een moment dat ook de lokale bevolking met de neus op de feiten drukt: Winter is coming! Vroege sneeuw op de blaadjes van de bomen en bessenstruikjes levert uiteraard ook weer bijzondere beelden op. Zelfs voor wie niet tegen de kou kan - of denkt te kunnen - valt het heus nog wel mee om even een graadje beneden het vriespunt te trotseren en zo te kunnen genieten van het wondermooie landschap.
Uiteindelijk zal een sneeuwlaagje wel weer snel wegsmelten. Pas tegen eind oktober kan de sneeuw langdurig blijven liggen en kan de eerste diepvrieskou verwacht worden.

Copyright alle foto's: Noorderlichtman Ruben Weytjens

Film-impressie Lapland in September

3 minuten sfeer opsnuiven

Foto-slideshow van het noorderlicht én de prachtige herfst/natuur in Lapland