Contact me via


Email: ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com

Instagram: https://www.instagram.com/rubenweerman/

Facebook: https://www.facebook.com/noorderlichtman/

 

Noorderlichtfoto's en -video's

Op deze website deel ik de trofeeën die ik weet te verzamelen tijdens mijn vele noorderlichtjachten, zowel op foto als op video. Sinds januari 2015 gebruik ik daarvoor de Sony Alpha 7s camera, waarmee vanwege de uitzonderlijke lichtgevoeligheid zowel (nacht)film als fotografie mogelijk zijn.
Het noorderlicht verschijnt lang niet altijd even intens en beweeglijk aan de hemel, maar noorderlicht is noorderlicht! Dit mooiste natuurverschijnsel op aarde moet niet altijd even spectaculair zijn, en in tegenstelling tot vele andere noorderlichtjagers toon ik ook beelden van het minder spectaculaire noorderlicht. Zo krijgt u als bezoeker een goed en eerlijk beeld van wat u zoal kan verwachten aan de hemel in de Arctis.

Tijdens de wintermaanden ben ik noorderlichtgids in opdracht van Tromsø Safari (www.tromsosafari.no) en Voigt Travel (www.noorderlicht.nl).
Als weerman en noorderlichtman kan ik twee vakgebieden combineren voor een zo goed mogelijke inschatting van de kansen om noorderlicht te kunnen waarnemen. Meer informatie en boekingen via deze link.
Ook in de herfst ga ik intussen wel eens op jacht naar nieuwe trofeeën. In het menu bovenaan vindt u tevens informatie over toekomstige reizen, en hoe u hiervan deel kan uitmaken.
Van half september tot eind maart verzorg ik ook de noorderlichtverwachting op www.lapland.nl en de Voigt noorderlichtapp.

In afwachting van een definitieve verhuis naar het noorden vertoef ik tijdens de lente- en zomermaanden in Limburg.

Noorderlichtman Ruben Weytjens - ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com

Foto's

Het noorderlicht waarheidsgetrouw op een foto vastleggen is niet vanzelfsprekend. Want wat is waarheid als de ene persoon beter ziet dan de andere? En een camara ziet in het donker bovendien meer dan het menselijke oog, dat voor bepaalde golflengtes van het noorderlicht minder gevoelig is. Het is de kunst om vast te leggen wat er werkelijk aan de hemel verscheen, maar ook niet (veel) meer dan dat. Je camera is hierbij een bondgenoot om zichtbaar te maken wat je oog niet kan zien. Ik zie het in dit geval als een verbeterde versie van mijn ogen, zonder mezelf voor de gek te houden.
Noorderlichtfotografie is een voortdurend spel van wisselende instellingen voor diverse parameters, afhankelijk van de soms snel variërende omstandigheden. Eens je weet hoe het noorderlicht goed kan worden vastgelegd wordt de volgende uitdaging het vinden van wisselende, unieke of sfeervolle composities. Dat lukt niet altijd even goed, maar toch is elke noorderlichtwaarneming steeds de moeite waard. Ook nog na honderden nachten onder een gekleurde hemel.

Video's

Er wordt wel eens beweerd dat het noorderlicht er op de foto's altijd mooier uitziet dan in werkelijkheid voor ons blote oog. Wel, voor vele foto's die op het internet circuleren is dat inderdaad het geval. Want uiteraard worden doorgaans de meest spectaculaire beelden met de wereld gedeeld. Maar er zijn ook gevallen mogelijk waarbij het noorderlicht dermate intens, actief, groots en beweeglijk is dat je met een foto onmogelijk de pracht van het moment kan vastleggen. Vandaar dat ik op deze pagina ook een rubriek met video's heb toegevoegd. Een video kan je moeilijk op een canvas aan de muur hangen, maar het toont wel hoe het noorderlicht er door de ogen van de waarnemer uitzag.
Beneden ziet u een waarheidsgetrouwe weergave van het noorderlicht boven Luosto, tijdens de geomagnetische storm van dinsdag 17 maart 2015. Dit is het meest actieve en intense noorderlicht dat ik tot dusver gezien heb en komt zeker niet elke week voor.

 

Comments