NOORDERLICHTREIZEN

...met het noorderlicht als kers op de taart...

Op deze pagina vindt u naast talrijke eigen foto's en video's ook allerlei informatie over het noorderlicht en de noorderlichtreizen die gegidst worden door de Limburgse weeman en noorderlichtman Ruben Weytjens.

Gedurende het noorderlichtseizoen gidst Ruben op zijn eigen onnavolgbare enthousiaste manier de diverse groepen noorderlichtjagers (16-26 gelijkgestemde personen) doorheen Fins Lapland, Zweeds Lapland, Noord-Noorwegen en Spitsbergen. Het noorderlichtseizoen loopt van eind augustus tot begin april. Immers zodra het voldoende donker wordt is er ter hoogte van deze locaties dagelijks kans om het noorderlicht waar te nemen. Dus zowel aan het eind van de zomer, gedurende de kleurrijke herfstperiode, tijdens de witte wintermaanden als in de prille lente kan het noorderlicht in de buurt van de poolcirkel aan de sterrenhemel dansen.


Tijdens deze groepsreizen staat het noorderlicht uiteraard centraal, en vanzelfsprekend worden de locaties zorgvuldig gekozen in functie van het noorderlicht. Lang niet elke locatie is hiervoor optimaal geschikt., waarbij er in de eerste plaats getracht wordt om zoveel mogelijk hinderlijke lichtvervuiling te vermijden. Tevens moeten er mooie locaties om het noorderlicht te zien én te fotograferen binnen een redelijke wandelafstand bereikbaar zijn. Vervolgens wordt er verbleven in de best mogelijke accommodaties die er op die locaties te vinden zijn.

Ook de activiteiten die overdag plaatsvinden zijn belangrijk en moeten passen binnen ons concept waarin we streven naar een totaal-beleving in deze prachtige arctische wereld. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat het noorderlicht nog slechts de kers op de taart vormt...  De arctische wereld heeft immers ontzettend veel moois te bieden, en het noorderlicht hoort daarbij.

Voorbeeld inhoud reizen winter 2017-2018

Opgelet: Ruben Weytjens is géén tour operator. Ruben Weytjens zorgt wél voor de producties van de reizen die worden ontwikkeld in samenwerking met Studio Arctic en onze partners ter plaatse.
Laplandspecialist Voigt Travel zorgt voor de boekingen, verzekeringen, verdere communicatie en bijvoorbeeld ook de tickets en het reisbescheiden.

Inbegrepen: Rechtstreekse vluchten, transfers, accommodatie, ontbijt, diner, diverse safaris, gids en eventueel dagelijks noorderlichtjagen met Ruben Weytjens. 

Voorlopig schema winter-seizoen '21-'22

Beste reiziger,

Momenteel wordt er zeer druk gewerkt om alle reizen voor volgende winter zo snel mogelijk rond te krijgen. Zoals steeds kiezen we niet voor het gemakkelijkste concept maar proberen we zoveel mogelijk meerwaarde en diversiteit in ons programma op te nemen. Dit vergt veel tijd en vandaar dat nog niet alles 100% vastligt.

Bij deze wil ik tóch al een voorlopig schema meegeven van de reizen die ik zelf zal gaan gidsen. De precieze invulling van deze reizen wordt tegen eind maart 2021 bekend gemaakt. Ook volgen er nog info-dagen zodra de pandemie het min of meer toelaat. Maar op deze manier krijgt u alvast een idee van de mogelijke perioden en formules om mee op jacht te gaan naar het noorderlicht. Stuur me voor meer informatie of een voorreservering voor een bepaalde periode gerust een mailtje op ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com.

De eerste winterreis zal van 8 tot 15 november doorgaan in het noorden van Lapland. Maar het hoofdluik staat zoals gebruikelijk na Nieuwjaar geprogrammeerd.
Voor het eerst zit er ook een 11-daagse reis tussen en gaan we als alles volgens plan verloopt ook tijdens de eerste week van de paasvakantie op avontuur.

1) 8 tot 15 november 2021: Noorderlichtreis Lapland Avontuur
      Onder voorbehoud: Torassieppi - Kilpisjärvi - Luosto
      We blijven voorlopig nog in één land omdat het momenteel onduidelijk is wat er wegens de pandemie bij de grensovergangen te verwachten is.


2) 2 tot 8 januari 2021: Noorderlichtreis Winterwonderland "Luosto"

3) 13 januari tot 23 januari: Noorderlichtreis "Arctic Route" (Onze enige tour met 10 overnachtingen op 4 verschillende locaties)
      Onder voorbehoud: Salla - Luosto - Kilpisjärvi - Olos

4) 29 januari tot 5 februari: Noorderlichtreis ontdek Lapland
       Onder voorbehoud: Luosto-Kilpisjärvi-Pallas

5) 5 tot 12 februari: Noorderlichtreis Golden Circle Lapland 
       Onder voorbehoud: Tankavaara-Salla-Luosto

6) 19 tot 26 februari: Noorderlichtreis "Op Jacht naar noorderlicht" 
       Onder voorbehoud: Pallas-Kilpisjärvi-Luosto

7) 27 februari tot 6 maart: Noorderlichtweek LuostoKrokusvakantie

8) 12 maart tot 19 maart: Noorderlichtreis ontdek Lapland
       Onder voorbehoud: Luosto-Kilpisjärvi-Pallas

9) 19 maart tot 26 maart: Noorderlichtfinale (Luosto)

10) 2 april tot 9 april: Laplandreis Arctische Lente - 1ste week Paasvakantie
     
  Onder voorbehoud: Pallas-Kilpisjärvi-Luosto

 

Groepsreizen met comfort en eigen tijd

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.

Filmpjes

Enorme noorderlicht-explosie - Rajamaa, Zweeds Lapland

Op deze site kan u ook vele filmpjes terugvinden, realtime gefilmd tijdens de actiefste noorderlichtperiodes. Hiervoor gebruikte ik de Sony Alpha 7s. Zoals op 17 december 2017.
Dankzij een coronaal gat op de Zon en brede opklaringen konden we op die zondagavond in het noordoosten van Zweeds Lapland en noordwesten van Fins Lapland genieten van een ongelooflijk noorderlicht-spektakel! 

Onderstaand 'chaotisch' filmpje, met diverse realtime uitspattingen van het noorderlicht maar ook van de maker van het filmpje (ik), geeft een impressie van hoe het is om dit spektakel te mogen beleven...

Top-herfstperiode!!

Ook tijdens de herfstperiode zijn de kansen op noorderlicht zoals bekend heel hoog. Zolang het maar voldoende donker is kan er noorderlicht aan een (gedeeltelijk) heldere hemel verschijnen. En dat bleek ééns te méér gedurende de eerste donkere nachten van het nieuwe noorderlichtseizoen. Tussen 22 en 29 augustus zag ik samen met mijn zoontje van 8 liefst 4 keer het noorderlicht in Luosto. Tussen 12 en 27 september was dat samen met mijn noorderlichtjagers nog eens 7 keer het geval in respectievelijk Luosto, Salla, Kilpisjärvi, Sommarøy, Björkliden en Muonio. Hierbij een overzichtje van de hoogtepunten voor wat het noorderlicht betreft:

25 augustus - Luosto 27 augustus - Luosto 14 september - Luosto
17 september - Salla 19 september - Salla 22 september - Kilpisjärvi
23 september - Sommarøy 24 september - Björkliden 25 september - Muonio

Het was dus een zéér succesvolle noorderlichtperiode, met vele prachtige herfstkleuren en aan het eind ook nog eens de eerste sneeuw tussen de Zweedse bergen!
Ook in 2019 zullen we opnieuw herfstreizen met aandacht voor noorderlicht en fotografie naar het mooie noorden van Europa organiseren.  Zie 'Noorderlichtreis Ruska'.

Noorderlicht Luosto

24 januari 2019

Corona-update

Reizen winter 2021

Update 10 november 2020 

Reisschema winter 2021

1) 14 tot 21 februari 2021: Noorderlichtreis Winterwonderland "Luosto"

2) 27 februari tot 7 maart 2021: Noorderlichtreis Salla Challenge

3) 14 maart tot 21 maart 2021: Noorderlichtreis Salla Challenge

4) 21 maart tot 28 maart 2021: Noorderlichtfinale Luosto

Bovenstaande reizen zullen enkel kunnen doorgaan indien er vanuit Nederland geen negatief reisadvies geldt voor Finland.
Ik heb de voorbije weken in samenwerking met Studio Arctic en Voigt Travel een zwaar afgeslankt programma met echter vier prachtige noorderlichtreizen uitgewerkt. Het gaat om 8-daagse reizen waarbij u telkens op 1 vaste locatie in Fins Lapland verblijft. Op deze manier kunnen we zonder extra verplaatsingen in een veilige bubbel verblijven.
Iedereen zal een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen welke maximum 72 uur vóór de afreis werd afgenomen. (wettelijk verplicht door Finland)
In Lapland wordt momenteel ook zeer professioneel aan een veilig protocol gewerkt om alles zo corona-proof mogelijk te kunnen laten verlopen.
Op deze manier hopen we iedereen een zorgeloze week in de pure Lapse natuur te kunnen aanbieden, mét dagelijkse noorderlichtjachten onder mijn leiding.

Ruben 
Contact: ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com

Comments